Nyheter

Fra klassekamp til håndballkamp

Fra Arbeidernes Turn og Idrettslag til Bergen Håndballklubb

Anna Skarstein Vikebø og Lydia Svellingen

Vi har intervjuet Jan Erik Solberg som har skrevet boken fra klassekamp til håndballkamp i forbindelse med BHK sitt 100-års jubileum. Den gir et glimt av historien til klubben.

1. Hvor fikk du ideen til å lage en bok om BHK?

Jeg og Petter Stokke som har vært mange år som leder i BHK og er en gammel kamerat av meg diskuterte om BHK skulle ha en skrift til 100-års jubileum, så påtok jeg meg oppgaven om å samle inn stoff og skrive en tekst. Vi hadde ingen ambisjoner om å lage en klubbok, men vi ville ha en oppsummering av de hundre årene i BHK.

2. Hvor lang tid tok det å skrive boken?

Vi begynte i midten av januar, da samlet Petter Stokke inn en del stoff fra gamle BHK-medlemmer, i mens jeg begynte å søke i gamle arkiver på nasjonalbiblioteket.

3. Du skrev i boken at du var en del av klubben i 10-12 år, hva er det du husker best fra den tiden?

Det jeg husker best er vel treningen i Landåshallen og en kamp jeg har skrevet om i boken, da var vi i Arna og spilte på grus. Vi hoppet inn fra vingen akkurat som om vi var i Landåshallen, da ble det noen skrubbsår. Ellers husker jeg personene vi spilte med og cupene vi var på, da spilte vi utendørs på gressbaner. Vår beste kamp innendørs var da vi vant mot Norrøna i kampen om kretsmesterskapet i 1971. Vi var 14-15 på laget, som var en stor kameratgjeng. Det var stor konkurranse mellom Gimle og Ulriken skole. En kamp jeg husker godt var de to lagene mot hverandre, med BHK-spillere som spilte på hvert sitt lag.

4. Hadde du en drøm om å bli verdensmester?

Jeg hadde ingen ambisjoner om å bli verdensmester, jeg drev med mange forskjellige idretter, jeg drev med fotball, slalåm og håndball. Så ambisjonene mine var nok bare å spille uten tenker om å bli verdensmester eller komme på bylaget. Fordelen min i håndball var at jeg var venstrehendt og det trengte alle lag.

5. Hva ville du med å skrive denne boken?

Jeg har vært medlem i Trane i 50 år, klubben ble 100 år for et par år siden og jeg har vært engasjert i redaksjonen der. Så når jeg snakket med Petter Stokke om at BHK fylte 100 år, synes jeg det burde etterlate noe skriftlig materiale for en hundreåring og det var derfor jeg satte i gang.

6. Har du fortsatt gode forhold med de gamle trenerne og lagkameratene dine?

De aller fleste jeg spilte med den gangen har jeg ingen kontakt med, jeg treffer de av og til, men noen av de har jeg fremdeles veldig god kontakt med. Jeg har ikke vært en del av BHK miljøet siden jeg sluttet.

7. Hva betyr håndball for deg?

Håndball er en attraktiv idrett, for meg nå er det en attraktiv idrett å se på, jeg kunne aldri spilt håndball lenger. Jeg synes det er veldig kjekt at Norge har klart å produsere frem dame og herre lag som er attraktive. Her i Bergen følger jeg mest med på BHK.

Jan Erik Solberg

Back to list